Завршена такмичења у организацији ОСРС за такмичарску сезону 2019/2020

Управни одбор ОС РС на 13. (телефонској) сједници донио је одлуке о начину завршетка сталних такмичења у ОС РС у такмичарској 2019/2020. години.

Првенство у Првој женској лиги завршава се прихватањем тренутног пласмана на табели као коначан поредак на основу члан 4. став 3. Пропозиција такмичења. ЖОК „Јахорина“ је првак Републике Српске у женској конкуренцији. Овако је одлучено због немогућности да се такмичење одигра до краја јуна у тренутним условима, а испуњени су спортски стандарди за овакву одлуку (одиграно преко 70 % утакмица и сви клубови одиграли исти број утакмица).

Првенство у Првој мушкој лиги завршава се прихватањем пласмана на табели из лигашког такмичења коначним поретком на основу члана 4. став 3. Пропозиција такмичења. ОК „Љубиње Банком“ је првак Републике Српске у мушкој конкуренцији. Доношење овакве одлуке у условима у којима је започето такмичење у play-off било је упитно јер на основу започетог такмичења на тај начин није било могуће одлучити. Одлука је донешена захваљујући томе што су се сви клубови укључени у такмичење у Првој мушкој лиги изјаснили да су за то да се такмичење заврши на основу лигашког дијела наводећи чињеницу да су и у лигашком дијелу и у play-off учесници исти клубови. Да није било тако јединственог става клубова Одлуку не би било могуће донијети.

Наставак такмичења након истека јуна мјесеца није могућ, јер најкасније до 30. јуна дужни смо пријавити Одбојкашком савезу БиХ клубове који су се квалификовали за такмичење у Премијер лиги БиХ у наредној такмичарској сезони.

Попуна првих лига обавиће се у складу са Пропозицијама такмичења након што буде познато који клубови испадају из Премијер лиге БиХ и који клубови из Друге женске лиге ОС РС остваре пласман и улазак у Прву лигу.

Првенство у другим женским лигама наставиће се крајем августа и одиграти до друге половине септембра. Обзиром да се клубови такмиче у четири групе до завршетка такмичења проглашењем коначне табеле није било могуће. Без наставка такмичења није могуће доћи до клуба који ће се пласирати у Прву лигу, нити испунити остале услове из Пропозиција. Сви клубови који се такмиче у другим лигама прихватили су овакав начин завршетка такмичења.

Завршетак такмичења у млађим категоријама играће се у септембру ове године. Такмичење у конкуренцији пионирки наставиће се четвртим колом другог круга лигашког такмичења, а након тога финални турнир. У конкуренцији јуниора/ки, кадета/киња и пионира завршено је такмичење до финалних турнира. Право наступа у такмичењу имају одбојкаши/ице истог годишта са којим су започели такмичење.

Такмичење у КУП-у играће се као и до сада, по календару такмичења који ће бити ускоро усвојен и почеће од трећег круга (четвртфинала), а обавезно ће бити учешће клубова који се такмиче у Премијер лиги БиХ и по два најбоља клуба из Прве женске  и Прве мушке лиге. Претходне фазе такмичења које су биле по Календару такмичења планиране за мај ове године није било могуће одиграти због познатих разлога.

Повезани текстови